شکارچی شنبه
[سوره البقرة (2): آیات 65 تا 66]
وَ لَقَدْ عَلِمْتُمُ الَّذِینَ اعْتَدَوْا مِنْکُمْ فِی السَّبْتِ فَقُلْنا لَهُمْ کُونُوا قِرَدَةً خاسِئِینَ * فَجَعَلْناها نَکالاً لِما بَیْنَ یَدَیْها وَ ما خَلْفَها وَ مَوْعِظَةً لِلْمُتَّقِینَ *
بطور قطع حال کسانى را از شما که در روز شنبه نافرمانى و گناه کردند دانستید، ما به آنها گفتیم بصورت بوزینه هاى طرد شده اى در آئید.
ما این جریان را مجازات و درس عبرتى براى مردم آن زمان و کسانى که بعد از آنان آمدند، و هم پند و اندرزى براى پرهیزکاران قرار دادیم.
این دو آیه نیز مانند آیات گذشته به روح عصیانگرى و نافرمانى حاکم بر یهود و علاقه شدید آنها به امور مادى اشاره مى کند.
خلاصه ماجرا چنین بود:" خداوند به یهود دستور داده بود، روز" شنبه" را تعطیل کنند، گروهى از آنان که در کنار دریا مى زیستند به عنوان آزمایش دستور یافتند از دریا در آن روز ماهى نگیرند، ولى از قضا روزهاى شنبه که مى شد، ماهیان فراوانى بر صفحه آب ظاهر مى شدند، آنها به فکر حیله گرى افتادند و با یک نوع کلاه شرعى روز شنبه از آب ماهى گرفتند، خداوند آنان را به جرم این نافرمانى مجازات کرد و چهره شان را از صورت انسان به حیوان دگرگون ساخت".
جمله فَقُلْنا لَهُمْ کُونُوا قِرَدَةً خاسِئِینَ کنایه از سرعت عمل است که با یک اشاره و فرمان الهى چهره همه آن عصیانگران دگرگون شد.
جالب اینکه از امام باقر و امام صادق ع در معنى این آیه نقل شده که فرمودند: منظور از" ما بین یدیها" نسل آن زمان و مراد از" ما خلفها" ما مسلمانان هستیم، یعنى این درس عبرت مخصوص بنى اسرائیل نبود، و همه انسانها را شامل مى شود.
تفسیر نمونه، ج1، ص 297
برچسب ها : یهود در قرآن